Kraj je sve bliži: Još ne znaju kad i gdje pada kineska postaja

Znanstvenici diljem svijeta već mjesecima pozorno prate otpisanu kinesku svemirsku postaju Tiangong-1, koja će se raspasti u atmosferi, a neki njeni komadi mogli bi i završiti na Zemlji. Međutim, znanstvenici još ne znaju kad će točno postaja pasti.

Europska svemirska agencija ovih dana objavila je kako će postaja pasti kroz atmosferu između 17. ožujka i 21. travnja, no točan datum, kao i lokaciju, još ne znaju. Poznato je tek da bi postaja trebala završiti negdje između 43 stupnja sjeverne i 43 stupnja južne geografske širine, a to je područje koje zahvaća Afriku, Australiju, velik dio Azije i američkog kontinenta te jug Europe.

Iako ne mogu predvidjeti točno vrijeme i lokaciju, dobra vijest je što će većina 9,4 tone teške letjelice izgorjeti u prolasku kroz atmosferu. Ipak, moguće je da će neki dijelovi pasti na Zemlju, a to područje moglo bi biti ogromno.

I tu postoji dobra vijest. Zemlja je većinom prekrivena vodom i izgledi da fragment pogodi nekog su 10 milijuna puta manji od izgleda da će vas u godini pogodi grom. Uz to, u povijesti svemirskih letova nitko nije poginuo od udara nekog komada svemirskog smeća.

Ovako je izgledao pad europske letjelice kroz atmosferu.

Kina je 2011. lansirala postaju dugu 10,4 metara i do prosinca 2015. godine je bila operativna. Originalni plan je bio da letjelicu kontrolirano uspore i sruše u more na južnom dijelu Tihog oceana.

Međutim, u ožujku 2016. postaja je prestala funkcionirati i više nije reagirala na pokušaje da se pokrenu motori. Zbog toga je počela gubiti visinu te će sada nekontrolirano pasti na Zemlju. ESA pojašnjava kako ni 7 sati prije samog ulaska u atmosferu neće točno moći znati lokaciju jer mogu promašiti nekoliko tisuća kilometara.

Izvor

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *