Neobično rješenje: Pijesak iz Sahare zaustavit će uragane

Foto: PRESS ASSOCIATION

Iako će većina nas vrijeme promatrati po onome što se oko nas događa, lokalno, ono što se događa tisućama kilometara od nas može utjecati i na vrijeme kakvo ćemo mi imati. Vidljivo je to npr. u slučaju Meksičkog zaljeva. Naime nova studija pokazala je kako je razorna snaga uragana u tom dijelu svijeta umanjena upravo zahvaljujući prašini koja dolazi iz pustinje Sahare.

U studiji objavljenoj u Journal of Climate, grupa istraživača usporedila je utjecaje pijeska i prašine iz Sahare na temperature oceana i ponašanja vremena. Saharska prašina već rutinski puše preko Atlantskog oceana i velika većina toga završava u Meksičkom zaljevu. I na NASA-im snimkama ta se prašina može vidjeti, piše Popular Mechanics.

Uz to što završava na obalama plaže, ta pustinjska prašina blokira sunčevu svjetlost i poprilično rashlađuje ocean. Hladniji oceani znače i manje ‘energije’ za njihove struje, što dovodi i do slabijih uragana. Čestice te prašine, one koje sprječavaju sunčevu svjetlost da dosegne ocean, čini se zagrijavaju se i dovode do toplije atmosfere i blažih vremenskih obrazaca.

Dobre su to vijesti za stanovnike Meksičkog zaljeva koji se još oporavljaju od prošlogodišnje razarajuće sezone uragana. Ova otkrića mogla bi ponuditi i rješenje smanjenja utjecaja uragana u budućnosti. Ljudi su godinama predlagali proces “atmospheric seeding” i sada je tu dokaz kako je uspješan.

Temeljna ideja tog procesa je napuniti atmosferu česticama sličnima prirodnim česticama pijeska iz Sahare kako bi se ohladila atmosfera i moderiralo uragana i ostale oluje. Ideja je to koja bi mogla biti uspješna, no prijašnja istraživanja pokazala su kako bi taj plan mogao imati neželjene nuspojave.

Isto kao što uvjeti u pustinji u Sahari mogu utjecati na uragane u Meksičkom zaljevu, istraživači su otkrili kako Zaljev može potaknuti sušu u pustinji Još jednom potvrđuje se kako vrijeme nije lokalni fenomen a mala promjena u jednom dijelu svijeta može imati puno veći utjecaj na tisućama kilometara udaljeni dio.

Izvor

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *